Over Plunder

 

''Vanaf het moment dat Plunder het podium betreedt, begint het feestje direct. (...) Stampende piraten folkmelodieën van Plunder, met minstens zulke rake teksten.''

- 3voor12/Friesland

Trek je dansbare pirate-boots aan en grijp je vrienden bij de kraag! Deze pirate-partyfolk band uit Leeuwarden maakt Nederlandstalige liedjes over zwarte schapen, het verlangen naar vrijheid en de zoektocht naar je innerlijke vuur. Plunder laat geen kans voorbijgaan om samen met het publiek een feestje te bouwen en zorgt daarmee altijd voor leven in de brouwerij. Met invloeden uit verschillende stijlen als Ierse folk, balkan, ska en klezmer, zet het vijftal een energiek en opzwepend eigen geluid neer. Elke plek die dit bijeengeraapte zootje schorem aandoet, wordt gegarandeerd geplunderd!

Geschiedenis

De vijfkoppige band Plunder ontstaat in de wachtrij voor het festival Welcome to the Village, wanneer een stel muzikanten van de Academie voor Popcultuur besluit samen te werken. Hiermee gaat een wens van frontman Lennart in vervulling; een band starten die met folk instrumenten, muziek van verschillende culturen combineert. Plunders muziek met invloeden van folk, ska, Iers en Balkan, gecombineerd met Nederlandse teksten, is het best samen te vatten als Pirate Partyfolk. Naast de drums, de bas en gitaren voor de stevige dansbare basis, zorgen de fluit en accordeon voor de vurige folksound.

 

Driekwart jaar na het ontstaan treden de muzikanten voor het eerst als Plunder naar buiten, voor een groot publiek op het Fries Straatfestival. Een hele reeks aan mooie feestjes volgt. Zo spelen ze de jaren daarop op festivals als Paaspop, Elfia en Castlefest en staan ze in Melkweg Amsterdam  als voorprogramma van de Rumjacks. Maar ook bruiloften, straatfestivals en andere uiteenlopende evenementen worden met veel plezier door de band afgegaan.

Plunder komt voorbij op NPO2 en Omrop Fryslân in een documentaire over de folkband Irolt. En in de zomer van 2018 tourt de band samen met Pyrolysis een week lang met Theaterschip de Bald'r door Friesland, waaruit later het collectief Varend Volk bestaat, waar ook leden van The Royal Spuds zich bij aansluiten.

Na een EP uitgebracht te hebben in 2019, leggen ze momenteel de laatste hand aan hun eerste full-length album 'Vrijhaven' dat op 2 juli 2021 uitkomt.

 

Bandleden

Lennart Boonstra

Zang, accordeon, akoestische gitaar

 

Na kennis gemaakt te hebben met bands als Mala Vita, Flogging Molly en Le Roi Mort et Les Lentilles Rouges droomde Lennart er van om zelf in een band te spelen en mega opzwepende nummers te maken. Deze droom wordt werkelijkheid als hij medestudenten van de Academie voor Popcultuur vindt om deze band, die de naam Plunder krijgt, te starten. 

 

Favoriete momenten met Plunder

"Zowel de grotere podia als de kleine krappe kroegjes. Een veld vol blije mensen dat Het Zwarte Schaap meezingt op Castlefest was een mijlpaal. Maar het was ook een feest om met zeven bandleden in een vol schip staan hossen, terwijl de gitarist op de trap moet staan, er glazen kapot vallen en publiek tegen de microfoonstandaards staan." 

 

Grootste Plunderblunder

"Dat we besloten om een optreden aan te nemen die veel langer duurt dan het materiaal dat we hadden en er op het laatste moment nog meerdere traditionals in ramden. Bij Whiskey in the Jar zette de gitarist in de verkeerde toonsoort in en ikzelf maakte een potje van de telling."

Femke Oevering

Dwarsfluit, tin whistle, zang

Sinds jonge leeftijd speelt Femke al dwarsfluit en gitaar. Maar voordat Plunder gestart werd, stond dit op een lager pitje. Ze was op de Academie voor Popcultuur vooral bezig met vormgeving. Na een leuke jamsessie op de festivalcamping, sprak Lennart in de rij van het festival Welcome to the Village hardop uit dat hij een feestband wilde beginnen. Femke was één van de muzikanten die meteen enthousiast was en heeft zich naast het muzikale gedeelte de jaren daarop samen met Lennart de organisatorische taken van Plunder op zich genomen.

Jelle Romviel

Elektrische gitaar, akoestische gitaar, zang

Toen er iemand Stairway to Heaven op een akoestisch Kijkshop-gitaartje van 30 euro speelde, was Jelle meteen hooked. Nadat hij een aantal akkoorden leerde, probeerde hij een elektrische gitaar, en was op slag verliefd. 

Na twee jaar zelf gitaar aanleren, ging hij op les en zocht hij een band. De eerste band waar hij auditie deed én werd aangenomen, is Blackboots.

Met Blackboots was Jelle bij Noardewyn Live om hun album te promoten, op het moment dat Plunder daar speelde. Ze maakten kennis en op het moment dat Plunder een nieuwe gitarist zocht, is Jelle auditie komen doen. Dit klikte goed en sinds eind 2019 zit Jelle bij de band. Helaas kwam net toen Jelle ingewerkt was corona om de hoek kijken. Waardoor we weinig optredens met Jelle hebben gehad, maar wel een meteen de kans hadden om ons eerste album op te nemen. 

 

Favoriete moment met Plunder

"Denk dat het tot nu toe wel de inwerkperiode is, na de auditie. Het gevoel dat een groep en het concept zo goed bij je past en je ook in het plaatje past, is enorm motiverend."

 

Grootste Plunderblunder

"Bij mijn eerste concert met Plunder, heb ik de eerste solo die ik daar speelde - van De Zee - compleet verprutst."

Serge Bosman

Basgitaar, zang

Serge heeft een brede interesse in de audiovisuele hoek. Qua muziek speelt hij piano, gitaar, ukelele, mondharmonica en bas, maar rommelt ook lekker aan op andere instrumenten. Op zijn opleiding audio en entertainment… leert hij ook meer van bijvoorbeeld film, fotografie en mixen. 

Op deze opleiding maakt hij dankzij gezamenlijke vrienden ook kennis met Tuaq, en na wat dronken avonturen raken ze bevriend. Toen Plunder een nieuwe bassist zocht, raadde Tuaq Serge aan, die toen auditie is komen doen. Dit klikte meteen en sindsdien is de hele band niet meer veilig voor Serge zijn woordgrapjes.

 

Favoriete moment met Plunder

“Castlefest” 

 

Grootste Plunderblunder

“Tijdens een optredens enthousiast inzetten, terwijl de volumeknop nog uitstaat.”

Tuaq Pijlman

Drums, zang

Tuaq is in aanraking gekomen met drummen dankzij het drumstel bij vrienden op zolder. Omdat hij sindsdien thuis enthousiast op alles wat er maar te vinden was begon te slaan, besloten zijn ouders om hem op drumles te doen.

Door een kameraad werd hij gevraagd om bij hem in de band te komen spelen. Zo kwam Tuaq terecht bij Backseat Drivers. 

Op de Academie voor Popcultuur wordt Tuaq door studiegenoten (die hem vooral kennen van een tafelvoetbal-toernooitjes, die ze overigens van hem verloren) gevraagd of hij auditie wil doen bij Plunder. De band bestaat dan ongeveer een jaar en de eerste drummer heeft besloten om te stoppen om meer tijd te kunnen steken in eigen projecten. Bij de auditie valt naast zijn goede drumskills ook zijn vrolijke karakter op en de bandleden zijn er al snel uit dat ze hem bij de band willen. 

 

Favoriete moment met Plunder

“De optredens op Castlefest”

 

Grootste Plunderblunder

“Toen tijdens een optreden een cymbal van het podium afviel.”